Den där Palmkvist

Den där Palmkvist

Hårda fakta är alltid enkla att förmedla: Jag är född 1973, och uppväxt i den lilla byn Jonstorp. Fram till 2017 skrev jag sju romaner och en intervjubok om folk i Helsingborg, och tilldelades under samma tid bland annat Helsingborgs Dagblads kulturpris, Umeå novellpris och Selmapriset.

Mina böcker

Mina böcker är utgivna på förlag som Brombergs bokförlag (2009), Bokförlaget Forum (2005 & 2007), Bokförlaget Mormor (2016), Bucket List Books (2014 & 2015) och Bokförlaget Arnold (2011).

När jag inte skriver mina böcker arbetar jag som redaktör, litteraturkritiker, spökskrivare och copywriter. Jag bokas av små och stora företag, men även av privatpersoner som tagit sina författarambitioner ett steg vidare. De skickas till mig på rekommendation, eller så har de läst någon av mina böcker.

”Jag hör rytmen hos Palmkvist”, sa en journalist en gång. ”Det är som om varje ord är vägt på en våg.”

En bra sammanfattning, som jag håller med om.

Priser & stipendier

Helsingborgs Dagblads kulturpris 2007

“För ett författarskap i spännande utveckling, krönt av årets roman Två hus vid slutet av en väg, en berättelse i den magiska realismens anda om våld och utsatthet.”

Ur artikeln i Helsingborgs Dagblad: HD:s kulturpris 2007 gick till en författare som lever på hoppet. På söndagskvällen fick en tacksam Conny Palmkvist ta emot blommor, konstverk, diplom samt 50 000 kronor. Priset delades ut under en ceremoni på Helsingborgs konserthus under söndagskvällen, bara minuter innan symfoniorkesterns årliga julkonsert.

Umeå Novellpris 2009

“Umeå Novellpris 2009 går till författaren Conny Palmkvist som med föredömlig konsekvens, lokal tonträff och personlig språkkänsla gestaltar en grupp unga pojkars handgripliga möte med vuxenvärlden.”

Fler än 1044 skribenter deltog och prissumman var 100.000 kr. Juryn bestod av Per Olov Enquist, Svante Weyler, Gunnar Balgård, Peter Kihlgård, Kerstin Wixe och Elin Claeson.

Selmapriset 2015

”En sådan roman är ”De flyende skyldiga”, med vilken Conny Palmkvist lyckats skapa en skakande berättelse om det fulaste och det vackraste i den mänskliga naturen, som stannar kvar i läsaren för evigt.”

Hela motiveringen löd: ”Det finns ingen brist på böcker som utspelar sig under andra världskriget, och ofta upplever man som läsare att miljövalet är närmast opportunistiskt. Som om författaren använder fasan som en energikälla, och därmed tar en genväg. Men då och då dyker det upp en roman som tar med läsaren till de där hemska åren, av en författare som gjort sin läxa, som vägrar sentimentalisera eller dramaturgisera i onödan, och man befinner sig som läsare plötsligt DÄR – mitt i stormens öga – utan att veta hur kriget ska sluta, utan att hitta någon väg ut, öga mot öga med både ondskan och sig själv. En sådan roman är ”De flyende skyldiga”, med vilken Conny Palmkvist lyckats skapa en skakande berättelse om det fulaste och det vackraste i den mänskliga naturen, som stannar kvar i läsaren för evigt.” / Sigge Eklund, juryordförande

Selmapriset delas ut av Lava förlag och Tidningen Skriva.  År 2015 utsågs Conny Palmkvist till vinnare med sin roman De flyende skyldiga.

Prissumman var 20.000 kronor och ordförande i jurygruppen var Sigge Eklund.

Författarfondens arbetsstipendium

Författarfondens arbetsstipendium erhölls 2005, 2007, 2009, 2011 och 2016.

Årets Jon 2009

”Conny Palmkvist har med sina texter gett vår by en plats på den svenska litteraturkartan. Hans författarskap bidrar till att ge röst åt ett Sverige som lätt kommer bort i ett samhälle som i stigande grad belönar storskalighet.”

Utmärkelsen Årets Jon utdelas av Jonstorps Byalag till en person som på ett föredömligt sätt verkat för Jonstorp.

Helsingborgs stads kulturstipendium 2006

“I år har kulturnämnden beslutat lämna kulturstipendium till en författare. Det var nästan tio år sedan det senast hände, att kulturstipendiet gavs till området litteratur.” 

Kulturnämnden i Helsingborg delar ut kulturstipendium för att stödja och uppmuntra till fortsatt konstnärligt skapande för unga personer.

Prissumman var 30 000 kr.